Museum Rebild

   

 
 
 
Museum Rebild
Rebildvej 25B, Rebild
9520 Skørping Tlf. 98 39 16 04
spillemandsmuseet@mail.dk

Se også: www.spillemandsmuseet.dk

Åbningstider:
1/5 - 31/8: Dagligt kl. 10 - 17, søndage kl. 12 - 17
1/9 - 30/9: Dagligt kl. 12 - 17
Påsken: Dagligt kl. 12 - 17
Efterårsferien: Dagligt kl. 12 - 17
Resten af året: Søndage kl. 13 - 17

Butik og cafe er åben i museets åbningstid.
(Medlemmer af Museum Rebilds museumsforening, og turistforeningen i Rebild kummune, har gratis adgang på hverdage, dog ikke ved særarrangementer.
Medlemmer at Dansk Vandrelaug får 10% rabat).

Udenfor normal åbningstid:
Museet åbnes for grupper og selskaber efter forudbestilling.
Entre: Voksne 30,- kr. Børn indtil 14 år gratis iflg. med voksne.
Grupper over 20 personer får 10% rabat.
For aktuelle aktiviteter se kalenderen - Tryk her
Tag en rundtur i Spillemandsstuen - Tryk her

 
 
I 1951 blev der på initiativ af spillemanden Evald Thomsen og skovløber Emil Blicher købt en smukt beliggende grund ved toppen af Rebild bakker. Her opførtes den første museumsbygning som hurtigt blev det sted, hvor folk samledes for at danse folkedans og for at spille den lokale folkemusik. Museum Rebild i Rebild kunne i 2011 fejre 60 års jubilæum, og har lige siden starten været samlingssted for traditionsbærerne blandt de himmerlandske spillemænd. Området omkring Rold skov, med de mange sagn og historier, har en næsten magisk tiltrækning på folk, og stedet har lige siden starten været en uvurderlig inspirationskilde for de udøvende spillemænd.
 
På museet er der igennem årene blevet opbygget en stor samling af materialer, der belyser Rold Skov områdets kulturhistorie igennem tiden.
Rundt om i museet findes der buster af spillemænd, kulsvier, træskomand, skovfogeder og krybskytte. Det er folk, der har haft deres virke i Roldskovområdet. Museet indeholder bl.a. også arkiv med nodebøger, lydbånd, fotos, optegnelser m.v., indsamlet i Nordjylland. Der findes en fin udstilling af gamle musikinstrumenter (Musikstuen) derudover udstilinger med jagt og skovbrug, erhverv, tekstilrum/ egnsdragter og hjemstavn - sådan boede de.
I dag udfylder museet med sine kulturhistoriske samlinger en meget aktiv rolle i lokalsamfundet, og laver i årets løb mange aktiviteter til bevarelse og formidling af den lokale folkekultur.
De nordjyske folkemusiktraditioner formidles også på skrift og noder, Foreningen for Musikalsk Folkekultur i Nordjylland (FMFN) udgiver tidsskriftet ”Nordjysk Folkekultur”.
Museet har sin egen folkedansertrup ”Rebildkvadrillen”, der sammen med spillemændene gerne giver opvisning eller sætter dans i gang.
    
Museumsforeningen arrangerer aktiviteter og hjælper med driften af museet. Man kan støtte museet ved at blive medlem af Museumsforeningen samtidig med at man betaler entre ved indgangen. Kontingent: 100,- kr. pr. person - 150,- kr. pr. par.
DER FOREFINDES CAFETERIA, KIOSK OG MUSEUMSBUTIK.
 
Museumsbesøg med guidet rundvisning eller tur
1. Se museet – hør historier fra Rebild og Rold Skov
2. Kulsviertur i Rebild Bakker
3. Krybskyttetur i Rebild Bakker
4. Middelaldertur i Rold Skov
5. Historien i Naturen – Kulturspor
6. Kulturspor i Rold Skov Landet – heldagstur til museer og kulturspor.

Tilbud til grupper (hele året – også uden for sæsonåbningen)
• Oplev alle 3 Rebildmuseer for 145 kr, incl. entré, kaffebord mv.
• Andre kombinationer: ring og spørg om mulighederne
• Pakkerne bestilles hos VisitRebild eller de enkelte Museer.
 
 
Rebild Spillemændene spiller til ”Gammeldans” på museet hver søndag eftermiddag kl. 14 - 17 hele året rundt hvor alle interesserede er velkomne.
Entre: 30,- kr. for voksne.
Børn indtil 14 år gratis iflg. med voksne.
Der kan købes partoukort 6 gange til 150,- kr.